Shkaqet e ëndrrave të gjalla

Shkaqet e ëndrrave të gjalla

Shumë gjëra, të tilla si privimi i gjumit dhe konsumi i alkoolit, mund të shkaktojnë ëndrra të gjalla. Disa çrregullime të gjumit gjithashtu mund të bëjnë ëndrra të gjalla më të mundshme.

Të gjithë ëndërrojnë por jo të gjithë e kujtojnë duke e bërë këtë. Njerëzit kanë tendencë të kalojnë rreth 2 orë çdo natë duke ëndërruar. Gjumi dhe ëndrrat janë komplekse dhe mbeten një mister për shkencëtarët.

Ajo që ne dimë është se gjumi cilësor është thelbësor për shumë funksione të trurit. Gjumi ndikon në mënyrën se si qelizat nervore komunikojnë me njëra -tjetrën. Studiuesit tani besojnë gjithashtu se gjumi mund të ndihmojë në heqjen e toksinave që ndërtohen në tru gjatë orarit të zgjimit.

Gjumi prek pothuajse çdo lloj indi dhe sistemi në trup, nga truri dhe zemra deri tek sistemi imunitar dhe gjendja shpirtërore.

Një person mund të ketë ëndrra të gjalla për çdo numër arsyesh, në varësi të situatave individuale.

Njerëzit shpesh zbulojnë se mendimet nga dita pushtojnë ëndrrat e tyre. Ata zakonisht përjetojnë ëndrrat më të gjalla gjatë gjumit të shpejtë të lëvizjes së syve (REM), të cilat ne i mbulojmë më në detaje më poshtë.

Shkaqet e ëndrrave të gjalla përfshijnë:

privimin e gjumit

privimi i gjumit mund të çojë në ëndërr më intensive.

alkool

Konsumi i alkoolit mund të shtypë gjumin REM. Kur një person ndalon së piruri, mund të çojë në ëndrra jashtëzakonisht të gjalla dhe të forta.

Përdorimi i substancave

Përdorimi i substancave të caktuara – siç janë marihuana, kokaina dhe ketamina – mund të kontribuojnë në ëndrra të gjalla ose të pakëndshme.

Njerëzit që po shërohen nga varësia mund të zbulojnë se kanë ëndrra të gjalla për përdorimin e ilaçit nga të cilët po shërohen.

Kjo është relativisht e zakonshme. Ekspertët mendojnë se këto ëndrra janë pjesë e ndikimit që varësia nga droga ka në tru.

Efektet anësore të drogës

Të gjitha ilaçet kanë efekte anësore të mundshme. Për disa njerëz, këto efekte anësore mund të përfshijnë ëndrra të këqija ose të gjalla.

Shembuj të ilaçeve që mund të kontribuojnë në ëndrra të gjalla ose makth përfshijnë:

 • Antidepresantët, përfshirë frenuesit e oksidazës së monoaminës triciklik dhe frenuesit selektiv të rimarrjes së serotoninës
 • duke vepruar antihipertensivë, të tilla si beta-bllokuesit, alkaloidet Rauwolfia, dhe Agonistët Alpha
 • ilaçe për kushte të tilla si sëmundja e Parkinsonit, përfshirë levodopa (Larodopa) dhe selegilinë (ELDEPRYL)

> Të gjitha https://harmoniqhealth.com/al/ ilaçet do të kenë efekte anësore të mundshme të listuara në paketim.

Stresi

Stresi dhe ngjarjet traumatike mund të çojnë në ëndrra të gjalla. Studiuesit besojnë se kjo është për shkak të rolit që ëndërron në memorje dhe përpunimin e emocioneve.

Njerëzit që përjetojnë çrregullim të stresit post-traumatik (PTSD) kanë më shumë të ngjarë të kenë ëndrra të këqija të gjalla sesa njerëzit që jo.

shtatzënia

ëndrrat e gjalla dhe makthet janë të zakonshme gjatë shtatëzanisë. Ndonjëherë, stresi i përgatitjes për shpërndarje dhe prindërimit mund të kontribuojë në këtë. Luhatjet në hormonet gjithashtu mund të luajnë një rol.

Shëndeti mendor i sëmurë

Njerëzit me depresion mund të kenë ëndrra të gjalla. Tema të tilla si vetë-imazhi i dobët shpesh shfaqin. Këto ëndrra ndonjëherë mund të çojnë në sulme paniku.

Njerëzit me skizofreni ose një çrregullim disociues mund të kenë ëndrra të mëdha gjatë një rikthimi.

isshtë gjithashtu e mundur që njerëzit me ankth të përjetojnë ëndrra më të gjalla. Këto mund të shfaqin situata të ankthit ose panik të lartë, të tilla si vrapimi i vonë ose i përgjithshëm i sikletit.

narkolepsi

Njerëzit me narkolepsi shpesh thonë se kanë ëndrra të gjalla që mund të jenë të çuditshme ose shqetësuese.

Narkolepsia është një çrregullim i gjumit që mjegullon vijën midis gjumit dhe zgjimit. Njerëzit me gjendjen ndjehen shumë të përgjumur dhe të lodhur gjatë ditës. Simptomat

përfshijnë sulme të gjumit, ku një person bie në gjumë dhe përjeton një humbje të papritur të kontrollit të muskujve (katapleksi) gjatë ditës.

Kur dikush ka narkolepsi, ata bien në gjumë REM menjëherë pasi bien në gjumë. Kjo mund të bëjë që ata të kenë ëndrra të gjalla edhe gjatë një sy gjumë të shkurtër.

Njerëzit me narkolepsi gjithashtu mund të përjetojnë ëndërrime të kthjellta. Në ëndërrimin e kthjellët, një person është i vetëdijshëm se po ëndërron, dhe ata gjithashtu mund të jenë në gjendje të kontrollojnë përvojën.

Parandalimi i ëndrrave të gjalla

Në raste të tilla si shtatzënia dhe stresi afatshkurtër, ëndrrat e gjalla zakonisht do të largohen vetë.

Sidoqoftë, ka disa mënyra që njerëzit mund të shmangin ëndrrat e gjalla. Këto përfshijnë shmangien e substancave të tilla si marihuana, kokaina dhe ketamina dhe ulja e konsumit të alkoolit.

Praktikimi i higjenës së mirë të gjumit gjithashtu mund të ndihmojë në uljen e mundësive për të pasur ëndrra të këqija ose të gjalla.

Instituti Kombëtar i çrregullimeve neurologjike dhe goditja ofron këshillat e mëposhtme për të marrë një gjumë më të mirë të natës:

 • Synoni të bini në gjumë dhe të zgjoheni në të njëjtën kohë çdo ditë.
 • Ushtroni për 20-30 minuta në ditë, por jo të drejtë para se të shkoni në shtrat.
 • Shmangni përdorimin e kafeinës dhe nikotinës menjëherë para shtratit.
 • Relaksohuni para shtratit, siç është duke marrë një banjë të ngrohtë ose duke lexuar.
 • Krijoni një dhomë që është e përshtatshme për gjumë, të tilla si duke shmangur dritat e ndritshme dhe tingujt me zë të lartë dhe mbajtjen e dhomës në një temperaturë të rehatshme.
 • Asnjëherë mos shtriheni në shtrat zgjuar; Në vend të kësaj, ngrihuni dhe bëni diçka tjetër – të tilla si leximi ose dëgjimi i muzikës relaksuese – derisa të lodheni sa duhet për të fjetur.
 • Kushdo që përjeton Dreams Dreams të Vividit rregullisht duhet të flasë me mjekun e tyre.

Këto kanë faza të ndryshme. Njerëzit do të ciklin nëpër këto faza disa herë në një natë tipike.

 • Faza e parë është gjumi jo-REM, i cili zgjat për disa minuta. Theshtë ndërrimi midis të qenit zgjuar dhe rënies në gjumë.
 • Faza e dytë është gjumi jo-REM, i cili është një periudhë e gjumit të lehtë para se të hyjë në gjumë të thellë.
 • Faza e tretë është gjithashtu gjumë jo-REM. Njerëzit kanë nevojë për këtë periudhë të gjumit të thellë për t’u ndier të rifreskuar në mëngjes.
 • Faza e katërt është REM gjumi, i cili ndodh rreth 90 minuta pasi ra në gjumë. Njerëzit ëndërrojnë kur janë në gjumë REM. Gjatë kësaj kohe, sytë lëvizin shpejt nga njëra anë në tjetrën nën qepallat e mbyllura, dhe muskujt e krahut dhe këmbës bëhen të paralizuar. Kjo i pengon njerëzit të veprojnë nga ëndrrat e tyre.
 • Takeaway

  Të gjithë kanë ëndrra të gjalla herë pas here. Do numër i gjërave, nga shtatzënia në stres, mund të kontribuojë në ëndrra të gjalla. Keqpërdorimi i substancave, efektet anësore të ilaçeve, apo edhe një çrregullim themelor i gjumit mund të luajë një rol.

  Në shumicën e rasteve, ëndrrat e gjalla do të largohen vetë. Miratimi i zakoneve të shëndetshme të gjumit mund të ndihmojë në parandalimin e tyre, megjithatë.

  Kushdo që përjeton ëndrra të gjalla në mënyrë të rregullt, duhet të flasë me mjekun e tyre.

  • Alkooli / varësia / ilaçet e paligjshme
  • Ankthi / Stresi
  • Shtatzënia / Obstetrika
  • çrregullimet e gjumit / gjumit / pagjumësia
  • /LI>

  Lajmet Mjekësore Sot ka udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

  .

  Tags: No tags

  Comments are closed.